perjantai 12. kesäkuuta 2015

Tassut maahan ja perustusten tekoKotimme laittoi kengät jalkaan ja anturat on valettu.  Finnfoamin anturamuotti oli todella nopea asentaa. ympärieristetty antura takaa lämpimän ja hyvän alapohjan joka ei vuoda energiaa.
Finnfoam anturamuotti passiivitalon perustuksissa

elementtiä leikattiin moottorisahalla ja se tukevoitettiin RST 6mm harjateräksellä. Rosteria siksi, että teräshakojen syrjät jäävät eristyksen ulkopuolelle ja maatäyttöön.
Elementtiä tukevat teräkset tukevat betoniraudoitusta, joten mitään raudoitustukia ei tarvita. 
Passiivitalon anturan raudoitus
Anturan erikorkoisuus on hoidettu kahdella eri tavalla, porrastamalla ja luiskaamalla, joista kuvat ohessa. Raudoituksessa on korkomuutosten kohdalla viety teräkset huolellisesti koko muutoksen alueelle.

 Luiskakohtien alapäiden valutukien asettelemiseen tulee kiinnittää erityistä huolta, sillä valussamme yksi kolmesta luiskan alapäästä
Anturoiden luiskaaminen Finnfoam muotilla
alkoi vuotamaan ja aiheutti hukkaa betonimäärässä. Betonin määrää laskettaessa ei juurikaan tarvita ylimääräistä jos muotti on Finnfoamilla toteutettu, sillä muotti on todella tukeva. Tehdas vastasi menekin kysymiseen miltei välittömästi, joten asiakaspalvelukin toimii hienosti. lyhyesti sanottuna, olen tyytyväinen.
Omakotitalon anturamuotti vuotaa hieman

Anturoiden valu meni hienosti vaikka betonintoimittaja olikin sekoittanut tarjouspyynnönmukaisen määrän betonia. Puhelimitse tilattu määrä oli jotain muuta. Autot olivat pihassa kellon lyömällä ja ammattitaito oli erinomaista. Tilasin betonin 32 rae-koolla koska raudoitus on väljä.

 Betonia tilatessa opin anturanvalamisesta asian jos toisenkin. Hihna-auto pystyy laskemaan betonia jopa 16m päähän, mutta on kömpelö ja tarkoitettu isompien alojen valamiseen. toki hihna-auto on halvempi, mutta pumppuauto puomilla on nopea ja todella hyvä. Betoniautossa ei kannata säästää, ottakaa pumppuauto ja puomilla, varsinkin jos autolta valuun on vähänkin matkaa ja kottikärry ajelu ei kiinnosta.

Timpurimme mittasivat perustusten ristimitat ja aloittivat muuraukset.Timpureiden toiveista huolimatta en osannut tilata päätypontattua harkkoa, joka aiheuttaa muuraukseen pari lisäpäivää... säästämällä harkoissa tuhlaan rahaa työhon enemmän! Lohdutin itseäni, että meneepähän raha tuttujen timpureiden taskuun tehtaan sijasta.
Perustusten kevytsoraharkkomuurausta


Maanrakentaja lupasi täytellä etupihalla perusvesikaivon ja viemärintarkastusputken kaivannon, jotta etupihan tolppien anturat saadaan tehtyä. Myös sadevesi ja maalämpöputkien asennuksen pitäisi alkaa pian. Päätä huimaa, kuinka paljon rahaa menee jo perustamisvaiheessa.
Meltexin perusvesikaivon kaivanto
Edellisen kommentin kuulee miltei jokaiselta rakentajalta, mutta hyvälle perustalle on hyvä rakentaa kestävä talo.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti