sunnuntai 31. toukokuuta 2015

Maanrakentamista, eli alussa oli suo kuokka ja Antti.

Follow my blog with Bloglovin

Pohjakuvan rukkaamisen jälkeen teetettiin talotehtaalla rakennepiirustukset. Seuraavaksi tarvittiin perustussuunnitelmat. Sain kontaktieni kautta tietää hyvän suunnittelijan, joka ei ollut halvin mutta tunnollinen ja hyvä. Suunnittelussa emme ajatelleet säästää. Perustuksien suunnittelemista varten tarvittiin myös perustustapalausunto. Perustus suunnitelmaan halusin myös terassin vaatimat tuennat, jotta lasikate voitaisiin tarvittaessa toteuttaa ilman muutostöitä. Samalla saan säänkestävät perustukset myös terassille.
Perustussuunnitelmat

Perustussuunnitelmien avulla voitiin kilpailuttaa maanrakentaminen. Urakan aloittamiseen oli vain muutamia viikkoja, joten lähetin tarjouspyynnöt todella monelle urakoitsijalle. Vastanneista valitsin tutun suositteleman urakoitsijan. Urakkasopimukseen hain yleisen maanrakennusurakan sopimuspohjan ja sovelsin siitä oman sopimuksen. Jaoin urakkasumman muutamaan maksuerään:

    maanrakentaminen
  • Työt on aloitettu
  • Kun vesivaraaja on paikallaan (maahan kaivettava varaaja) 
  • Sokkelin alusta on sokkeliasennusta varten valmis
  • Sokkelin sisäiset täytöt on tehty ja routaeristys on valmis
  • Rakennusvalvonnan korkokatselmus on pidetty

Maksueriä miettiessä yritin jakaa erät siten, että ne palvelisivat sekä urakoitsijaa, että minua. En halua saada keskeneräistä työtä käsilleni ja toisaalta piti olla joku porkkana saavuttaa tiettyjä vaiheita joista muut urakoitsija voivat jatkaa.

LVI-suunnitelmia tehdessä olin tyystin unohtanut yhden tärkeän asian, sähköliittymän! onneksi Porvoolainen energiayhtiö palvelee todella hyvin ja notkeasti. Olisin voinut saada mittauskeskuksen muutaman satasen halvemmalla, mutta olisin ottanut myös riskin sen sopimattomuudesta ja toimitusajasta. Valitsin hieman kalliimman, mutta varman vaihtoehdon.


Maanrakentaja aloitti viikon myöhässä, mikä lisäsi tietysti vähän stressitasoa. tietona oli, että maapohja pitää sisällään suuria kiviä. Kaivaessa maaperä on ollut todella kovaa ja kohtuullisen kokoisia kiviäkin on paljastunut.  Kaivutyö ei ole edennyt aivan suunnitelmienmukaisessa aikataulussa joten jouduin siirtämään talopaketin toimitusta viikolla. Onneksi Plania suostui tähän (olinhan kuitenkin hieman ajoissa n. 3 viikkoa toimituksesta).  Eilen katosi kaivinkoneesta sähkötkin ja meinasi otsalohkoon puhjeta pieni kuplakin, mutta näytti kone pyörivän tänään taas.


rakennuksen sijainti
Kaupungin palveluista käytimme tällä erää maanmittareita joiden avaruudesta saadut laserpyssyt ampuivat talon nurkkien paikat millilleen oikeille paikoille. Maan asukkaiden merkitsemiseen käyttämät välineet olivat hieman primitiivisempiä, nauloilla pärjäsivät.Takana korkopukit näyttävät lattiakoron, aika korkealle noustaan.Ohessa kuvia kivistä.


Sokkeli elementti Finnfoam
 Kuvissa näkyy myös tulevat sokkelimuotit. Kirjoittelen sokkelista oman postauksen jahka pääsemme tuohon vaiheeseen…

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti