sunnuntai 25. lokakuuta 2015

PassiivimaalämpöIlmastointijärjestelmän esilämmityspatteri on nyt pedillään ja tuo autotallin ja asuinhuoneen palo-osastointikin alkaa olemaan kohta valmista kauraa. Tuulijäykistin ruoteet tekivät hommasta aika palapelin. (jos olisin tiennyt olisi sisällyttänyt talopaketin asennukseen tuon palokatkon)

Patteri on laitettu 1,5 cm /metri kaatavalle pedille (jotta kondenssi poistuu viemäriin) puhalusvillan yläpuolelle. Korkeus on valittu siten, että patterin pääsee pesemään
Passiivipiirin ilmastointipatteriksi on valittu harjalämmönsiirrin
puhdistusluukuista tarvittaessa.

passiivimaalämpöpiiriin on liitetty hydrocellin ilmastoinnin esilämmityspassiivisen keruupiirin putket kaivetaan 0,8 metrin syvyyteen tontilleHydrocellin patteri on n. kolme metriä pitkä ja minun tapauksessa kanavakoko on 250mm. Kanttikanava/pyöreä kanava muunnosliittimet tulivat mukana tiivisteineen ja kiinnityslistoineen. Patteri yhdistetään yhtenä komponenttina maaliuos keruupiiriin (pituus 200m ja putki on PEL40).

Tarkoitus on, että keruupiirillä viedään ilman lämpötilaa kohti maan lämpötilaa. Toisin sanoen kesällä jäähdytetään ja talvella esilämmitetään, tosin ei kokonaan vaan mitoituslämpötilassa -26C ilma lämmitetään lähelle nollaa. Piirissä ainoa liikkuva osa on liospumppu joka on ihan tavallinen Grundfosinmagna3:nen. Liitän piiriin vielä siirtimen jonka kautta ajan kesällä lattialämmityspiireistä asuinhuoneiden lattiaan viileyttä. Tämä tietysti tarkoittaa omaa kiertopumppua näihin piireihin ja myös kolmitieventtiiliäkin. Myös ilmastointipatteriin tulee kolmitie ”Shuntti” (venttiilisäätö piiri) jolla säädän kesällä raitisilman jäähdytystä. Putket on kaivettu talon takapihalle noin 1m- 0,8m syvyydelle. Syvyys on valittu sitten, että mahdollinen ikirouta vältettäisiin.
200m vesijohtoputkea kaivettuna takapihalle passivisen maalämmityksen keruupiiriksi 

jäähdytetty tuloilma pitää eristää kondenssitiiviiksiMaaperä on tontillamme erittäin hienoa hiekkaa joka miltei on savea, joten se routii todella paljon.

 Eristän kaikki ilmastointiputket solukumilla, koska olen villalla eristämisestä saanut asentaja aikoina ihan tarpeekseni. Liesituulettimen rasvakanavassa on ihan riittävästi villaa… (älkää puhuko väliseinistä vielä mitään)
ilmastointi kanavia passivitalossasolukumi liimataan kondenssitiiviiksi


2 kommenttia:

  1. Mielenkiintoinen tuo passiivimaalämpö. Oletko laskenut yhtään mikä on tuon laitteiston takaisinmaksuaika?

    VastaaPoista
  2. Laskeskelin että pelkällä ilmastoinnin esilämmityksellä takaisinmaksu on 5,7 vuotta. Mutta passiivitalossa jäähdyttäminen on oleskelu olosuhteiden myötä jäähdytys on aika tärkeää. jäähdytys mukaanotettuna takaisinmaksu menee noin 3-vuoteen. tosin olen saanut tuurilla muutaman komponentin todella halvalla.

    VastaaPoista