lauantai 25. heinäkuuta 2015

Alapohjan eristys

Passiivi talo on nyt pystytetty ja meillä on seinät ja katto
Rakennuksen pystytys on nyt valmis ja meillä jatkuu oma punttisalitoiminta. Ilmeisesti talosta karkaa jonkin verran lämpöä karkuun, jollei lattian alle sujauteta EPS eristettä. Niinpä tilasin jonkin verran Thermisolin EPS200 lattiaeristettä jota oli suunniteltu lattiaamme. Oikeastaan suunnitelmissa oli EPS100 kovuutta vastaavaa eristettä, jonka vaihdoin paremmin kuormitusta kestävään. Meille oli tärkeää, että talomme lattia ei painu edes pianon alla.
Thermisolin EPS200 sopii lattiaeristeeksi hienosti 
Eristeiden saaminen passiivielementin alle osoittautui hieman haastavaksi, sillä perustuksessa pystyosalla oleva eriste ei ollut riittävän tarkasti leikattu. Jouduimme nyt jälkikäteen leikkelemään eristettä elementin alta matalammaksi, jotta päällimmäinen kerros menisi aivan pohjaan asti. Liian tiukassa välissä radonkermi poimuttui ja jätti perustuksen ja eristeen väliin ilmatilan. Mattoveitsi osoittautui ehkä parhaaksi leikkuriksi tässä ahtaan paikan työssä. 
EPS eristeen leikkaaminen käyt sahalla ja sirkkelilläUretaanivaahtoa menee myös aika paljon jotta kaikki mittavirheiden aiheuttamat kolot saadaan lämmönpitäviksi. Uretaanivaahtoon ostin heti pistoolin jolla saan pullot käytettyä tyhjäksi asti ja hukkaan ei mene juuri ollenkaan. 

 Kiinnitin erityishuomiota alapohjan tiiviyteen, onhan tarkoituksena tehdä passiivitalo.EPS levyjen työstämiseen käyttämämme työkalut:


  • Gyprock saha / pistosaha
     
  •  Käsisirkkeli
  • Tasolaser korkojen tarkastimeseen
  • puukot ja mattoveitset
  •  Sähkökäyttöinen stryroxleikkuri (vuokratuuna Cramolta) putkien roiloamiseen
  • Laser etäisyysmittari
 

Eri putket aiheuttavat aika paljon työstämistä ja levyihin on tehtävä koloa ja roiloa. Roiloamiseen kävin vuokraamassa Cramolta styrox leikkurin jolla putket menevät helposti ja tukevasti levyyn kiinni. Itse levyjen leikkaamiseen käytin käsisirkkeliä jonka olen joskus kauan sitten ostanut alennusmyynnistä. Sirkkeli tienasi hintansa jälleen kerran. Imurointiin kannattaa panostaa jo tässä vaiheessa projektia myöskin. Siisteys nopeuttaa rakentamista ja parantaa turvallisuutta huomattavasti. Yksi parhaista hankinnoistani on ollut kunnolliset nokkakärryt, joilla saan nopeasti siirrettyä hankalan kokoisia paketteja ja taakkoja.

Ilmastoinnin esilämmityspatteri saapuyi myös Hydrocelliltä, nostin sen heti lähemmäs oikeaa paikkaansa autotallin kattoon. Harjalämmönsiirrin on hieno peli jo katsoa, tästäkin laitan kuvia myöhemmin.

Eristeidenjälkeen on raudoittamisen vuoro josta kirjoitan pian. Pitää ensin käydä syömässä vähän kaurapuuroa, koska rauta kuulemma painaa styroxia enemmän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti