sunnuntai 18. tammikuuta 2015

EnergiaratkaisutPassiivimaalämpöpiiri

Ideana on kierrättää n.130 metriä putkea maassa 80cm syvyydellä ja osittain alapohjan alla. Piirissä mukana on pumppu ja Hydrocell kanavapatteri tuloilmakanavassa. Maan lämpö siirretään siis tuloilmapatteriin joka laskelmieni mukaan lämmittää -26C ilman 0C lämpötilaan. Talvella loppu lämmitys jää pyörivän LTO kiekon varaan. Kesällä ilmassa oleva lämpö taas jäähdytetään maahan samalla piirillä. Piirissä kiertää etanoli alkoholi. järjestelmän tarkoitus ei ole kattaa koko lämmitystarvetta, vaan vain osan siitä. Pois jäävä maalämpöpumppu tuo kustannus säästöä ja toisaalta poistaa yhden vikaantuvan laitteen järjestelmästä.
passiivinen maalämpö

Vesitakka

Takka-leivinuuni sisältää vesipiirin josta takan lämpö johdetaan varaajaan. Suunnitelmissa varaaja on maan alla. Passiivitalossa lämpöä ei takasta juurikaan tarvita, joten se käytetään käyttöveden lämmittämiseen. tällä järjestelmällä lämmintä vettä saadaan myös sähkökatkon aikanakin (sikäli kun kunnalta vettä vain tulee). Koko talon lattialämmityksen ollessa samassa varaajassa, kuin käyttövesikierukka lämpenee koko talo poikkeusoloissakin.

Aurinkopiiri

Aurinkokeräimillä kerätään varaajaan lämpöä kun sitä on saatavilla. Aurinkolämmitys oli koetalo statuksen saamisen ehtona.

Olin suunnitellut sadeveden keräämistä erilliseen tankkiin, mutta ajatus on vielä hautumassa. toteutuuko sadeveden käyttäminen ollenkaan jää nähtäväksi.
Poikkeusoloihin varautumisessa olen ottanut huomioon myös ruuanlaiton. Autotallista tuleva kaasuputki tuo keittiön lisä kaasukennolle mukavan kokkauslisä varautumisen lisäksi. Kaasupullon sijoittaminen autotalliin taas säästää tilaa keittiöstä.

5 kommenttia:

 1. "Ideana on kierrättää n.130 metriä putkea maassa 80cm syvyydellä ja osittain alapohjan alla."
  Voisiko maanalainen keruuputki seurailla talon alapohjan alla myös viemäriputkea ollen sen ulkokyljessä kiinni? Jolloin myös viemärivesistä saattaisi saada jotain lämpöä talteen? Meneehän sitä koko ajan aina noin +37C asteista vettä viemäriin, jos käydään vaikka suihkussa. Löytyykö maanalaisesta maailmasta jostain muualta noin suuria lämpötiloja? Lämmönvaihtuvuutta voisi vielä tehostaa asentamalla styrox-levyjä keruuputken ja viemäriputken päälle?

  VastaaPoista
 2. Tuo keruuputki tehdään aikaisemmin, kuin itse viemärit joten sen saaminen yhteen voi olla vaikeaa. toisaalta teho jää aika pieneksi kun siirtopinta-ala on kovin pieni. Yhtä hyviä lämpötilaeroja/ akkuja ovat kallio ja tietysti rakennetut kivi "altaat" joihin varastoituu lämpöä. Vesistössäkin tuollaisen passivipiirin voi totetuttaa hyvin. Oikeastaan riittää kunhan on joku massa mitä ei saa tuloilman lämmitystarpeella jäähän. Kiitos ideoista.

  VastaaPoista
 3. Teidän lämmitysjärjestelmänne on melkein yksi yhteen meidän pakettimme kanssa. Meille tuli kesän viilennyksiä ajatellen Futuranin MELP, monikerroksisessa talossa kun tuo lämpö pakkautuu yläkertaan ja ainakaan meidän tilavuuksilla ei maapiiri kovemmilla helteillä riitä viilentämään ilmaa tarpeeksi.

  Meille tuli kaksi maapiiriä; toinen 1,5-2m syvyyteen puhdistamo kaivantoon ja 'akku'piiri autotallin alle 2m fillerihiekkakerrokseen. Aurinkokeräinten ylijäämälämpö saadaan tarvitaessa työnnettyä siis sinne.

  Mielenkiinnolla seurataan täällä teidän projektia. Meidän projekti löytyy täältä -> http://mustansuonrockhouse.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lisäsin kytkentäkaavion lämmitys ja jäähdytysjärjestelmistä tuonne tekniset tiedot sivulle

   Poista
 4. No kyllä meillä on yhteneväisyyksiä, tosin mitään lämpöpumpputyyppistä kompressorilaitetta ei meille tule. Itse olen jakanut tuon jäähdytyksen ilmmastoinnin esilämmityspatterille ja toisaalta lattiapiireihin (märkätilat on eriytetty ja niitä ei jäähdytetä).

  VastaaPoista