sunnuntai 18. tammikuuta 2015

Toteutussuunnittelua



Rakennamme Porvoon Omenatarhaan energiapihin talon. Talo rakennetaan kaupungilta ostetulle kaavatontille.
passiivitalon rakentaminen


Lähtökohtana kaikelle suunnittelulle on ollut energiankulutus ja oman talon rakentaminen. Opiskelen LVI-insinööriksi ja olen koulutukseltani jo lvi-asentaja. Toteutan kaiken talotekniikan suunnittelusta valmiiseen itse. Koska talotekniikan hinta on erittäin merkittävä koko talon kustannuksista emme nähneet mitään järkeä antaa jonkun toisen tehdä ko. töitä tai ostaa jonkun muun tekemää taloa. omasta suuntautumisesta voi varmaan jo päätellä, että talon erityispiirre tulee olemaan sen energian jakelu ja tuotanto.


Energian kulutusta kavennetaan tekemällä ulkoseinästä passiivirakenne. Valitsimme erään talotehtaan valmiin rakenteen ja heidän mallistostaan muokkasimme omanlaisen.

Kuva talon alakerrasta


Kaavassa edellytetään liittymistä kunnan omistamaan kaukolämpöverkkoon. Kaukolämpö soveltuu mielestäni erittäin huonosti matalaenergiarakentamiseen. Kaukolämmön hinnasta suuri osa on siirtomaksua, joka ei vähene vaikka kulutus olisikin lähellä nollaa. Halusimme siis eroon kaukolämmöstä. Tuttuni rakentaa alueelle taloa ja hän vinkkasi minulle mahdollisuutta hakea koetalotonttia. 

Koetalotontti on erikoislupa rakentaa kaavasta poikkeava lämmitysjärjestelmä, eli siis lupa olla liittymättä riistokaukolämpöön. Alueelle oli kuulemma aiemmin suunniteltu kaksi erikoistalotonttia joissa idea oli rakentaa kaksi ulkoisesti identtistä taloa jossa toinen liittyisi kaukolämpöön ja toinen tuottaisi lämmön itse. Näitä kahta taloa sitten olisi Posintran tarkoitus vertailla. No näitä kahta taloa ei sitten koskaan tullut ja koetalotontit jäivät unholaan, kunnes tuttavani haki itselleen toisen luvan. Minä päätin hakea sen toisen.

Koetalolupaa ei tullutkaan ihan helposti. Nyt kun oma talomme ei olisi ulkoisesti identtinen verrattuna tuttavani taloon, piti Posintralle ja kaupunginvaltuustolle perustella miksi meidän talomme olisi jotenkin erityinen. Rakennusvalvonta oli erittäin avulias kun heille selvisi, että aion saada luvan vaikka sitten riidellen. Kannatti lukea lakipykäliä ja kilpailuviraston ennakkopäätöksiä asiasta. Luvan saannin kulmakiveksi muodostui oma energian tuotanto nimenomaisesti aurinkoenergialla. Kaikki energian kulutus ja tuotanto pitää ilmoittaa säännöllisesti Posintralle omalla lähetinlaitteella.

Tein päätöksiä koulukaverini propellipäisellä avustuksella.

Talo lämpiää


·         Aurinkolämmöllä (keräimet)

·         Vesitakalla

·         Passiivisella maalämmöllä

·         sähkövastuksella (Varalla jos mikään muu ei toimi)

Lämmönsiirtoon käytetään vesikiertoista lattialämmitystä. tein jonkinlaisen alustavan kytkentäkuvankin kaupungille.

Passiivinen maalämpö aurinkolämpö ja vesitakka

2 kommenttia:

  1. "Kaukolämpö soveltuu mielestäni erittäin huonosti matalaenergiarakentamiseen. Kaukolämmön hinnasta suuri osa on siirtomaksua, joka ei vähene vaikka kulutus olisikin lähellä nollaa. Halusimme siis eroon kaukolämmöstä."
    Täällä pääkaupunkiseudulla ja etenkin Vantaalla moni talo(yhtiö) ajattelee ihan samoin. Syystä että kaukolämpöön liittyy ainakin meillä päin myös poliittinen riski. Ei sitä nyt isoon ääneen sanota, mutta pikkuisen tuntuu siltä, että jos rahat kaupungin kassasta hupenee, ja kunnallista veroäyriä ei voida/kehdata korottaa, niin korotetaan sitten kaukolämmön tai sen siirtomaksun hintoja. Koska eihän (kerros)talot kaukolämmön maksuja pakoon pääse. Paitsi tietysti liittymällä maalämpöön, niin kuin muutamat ovat jo tehneet ja yhä useammat ovat aikeissa tehdä.

    Omaan omakotitalooni tarjottiin myös kaukolämpöä, tarjouksessa oli jo pelkän liittymismaksun hinnaksi pistetty noin 5 tonnia, lämmönvaihdin olisi maksanut toisen 5 tonnia, eli 10 tonnin kulut jo heti kättelyssä. Sitten olisi pitänyt arvioiden mukaan maksaa kaukolämpömaksua keskimäärin 230€/kk. Ja se maksun suuruus on hyvinkin altis poliittisille päätöksille...

    Koska kaukolämpöön ei ollut pakko liittyä, en ottanut.

    Kaukolämpöön liittymispakkoa ei muuten lähtökohtaisesti ole ollenkaan olemassa (sellaista lakia ei ole). Pakkotilanne voi tulla ainoastaan tonttikauppojen kylkiäisenä, mikäli tontin myyjänä on kaupunki itse, ja tontin myymisen/ostamisen ehtona on samalla se, että kaukolämpöverkkoon on pakko liittyä. Vaikka ei käyttäisikään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juurikin tuollainen myymisen ehto kaupungilla meidän tapauksessa olikin.

      Poista